top of page

Kas Sina kannad hoolt oma pea ja jalgade eest?


Oled Sa märganud, et siis, kui õhtud jäävad lühemaks ning väljas hakkab puhuma külm tuul, siis on ka Sinul pidevalt jahe. Saabuv pimedus kipub ka Sinu seesmist valgust ja rõõmu röövima. Ka aega jääb kuidagi vähemaks ning saabuv sügis ja peagi ka lähenev aastalõpp tekitavad tunde, et nii palju on veel teha ja aega üldse pole.. Pea aga on mõtteid nii täis, et keskendumine tundub võimatu.


Et aga loodusega ühes rütmis käia, tuleks kiiruse lisamise ja enese tagantutsitamise asemel hoopis hoogu maha võtta. See tundub ju esmapilgul veidi kohatu, sest oleme harjunud talvel kõvasti tööd tegema, et suvel saaks pikalt puhata ja pere või sõpradega ringi sõita. Loodus aga ütleb midagi muud. Vaata loodust! Hilissügisel viskavad puud ja põõsad oma kaunid riided õlult ja heidavad magama. Peagi sajab raagus puude ja närtsinud lillede peale paks kohev lumi ning soojendab neid kuni saabub kevad. Ka meie, kes me oleme looduse osakesed peaksime talvel pigem tempot maha võtma ning rohkem puhkama. Talvel loodus puhkab, nii peaks meiegi rohke aega pühendama iseendale ja oma jõuvarude taastamisele. See on aeg, mil Sa võiksid südamerahus juba pool kümme voodisse heita. Ilma igasuguste südametunnistuse piinadeta. Reaalsuses aga tihti asi sinnamaani ei jõua, sest see tundub aja raiskamisena, see on ju just mõnus vaikne aeg, et mõttetööd teha või arvutis olla. Sinu tervist ja heaolu see aga kahjuks väga ei toeta, sest kõik see toimub Sinu kehavarude arvelt.


Ajurveeda praktikuna tahan ma sügisel, kui väsimus ja kaamos kimbutama hakkavad, praktiliselt kõikidele inimestele soovitada nii pea kui ka jalamassaaži. Just nendes kahes kehapiirkonnas on kõige rohkem energiapunkte, mis hoiavad Sind turvalises kontaktis loodusega ning maandatuna nõnda, et oleksid tasakaalus ja iseenda ning loodusega kooskõlas. Kui need ühendused on toimivad, siis Sa teed intuitiivselt õigeid otsuseid, valid oma kehale kõige sobivama keskkonna, riietuse ja toidu. Kui need ühendused aga ei tööta, siis hakkad Sa märkamatult valesid otsuseid tegema ning oma kehale pakkuma seda mida ta ta tegelikult ei vaja, olgu see siis liigne magusa söömine, kartulikrõpsud, mullijoogid, alkohol või ülemäärane kohviisu, need kõik on ihad mis kiusatusele järgi andes pigem suurenevad. Hetkeks tundub, et hakkas parem, kuid tegelikult need olukorda ei paranda.


Pea on kõige olulisem keha piirkond, üldistavalt võib öelda, et pea juhib kogu meie elu. Kõik algab peast! Seega on pea eest hoolitsemine väga oluline. Kuidas siis oma pea eest hoolitseda? Üks lihtsamaid ja kättesaadavamaid võimalusi on peamassaaž, mida tegelikult on lihtsalt moel võimeline tegema igaüks ise, kas hommikuti või õhtuti. Veel parem kui seda teha õliga. Peamassaaž vabastab peapiirkonna pingeid, stimuleerib verevarustust, aitab paremini magada, parandab kontsentratsioonivõimet ning suurendab üleüldist heaolutunnet. Kui peamassaaži pidevalt teha, siis aitab see isegi varajase hallinemise ning kiilanemise puhul. Ajurveeda praktikud teevad omale ise massaaži enamasti iga päev, pea- ja jalamassaaž on sellest protseduurist kõige oluisemad.

Pea piirkonda on veel ajurveedal varuks veel üks suurepärane teraapia, mille nimi on shiropichu. Pichu on lihtne ja kergesti teostatav. Tavaliselt lihtsad asjad just kõige tõhusamad ongi ja seda shiropichu ka tõestab. Õhtuti pool tundi pealael kookosõli lappi hoides saad üsna kiiresti algavale stressile jaole. Ajurveedas on see lihtne teraapia tuntud ka näo paralüüsi, juuste hallinemise, unetuse, mitmete nahahaiguste, närvikahjustuste, mälu halvenemise ja peavalude ravi toetamises. Omast kogemusest võin öelda, et see on väga tõhus ja selle tegemine ei nõua erioskusi ning aega nõuab vaid mõne minuti. Juuksed saavad küll õliseks, aga need on võimalik puhtaks pesta ja selle tulemuse nimel tasub see ära.


Jalgade, eriti jalatalla massaaži peetakse oluliseks just sellepärast, et tegelikult peegeldub jalataldadel kogu inimese organism ja kui jalgu masseerida, siis sellega aktiveerime ka automaatselt kõikide organite tööd. Lisaks sellele saabub peale jalamassaaži ka tõeline lõõgastus ja öösel rahulik uni. Eriti mõnus on veel, kui seda teha sooja seesamiõliga. Nii saab jalgades energia veel paremini tööle. Mis saab veel olla parim stressiravim, kui selline mõnus lõõgastav sooja õliga protseduur, mille ajal ise midagi peale nurrumise tegema ei pea? Need kel nägemisega probleeme, peaksid oma elu kindlasti jalamassaažiga rikastama.


Ma ise armastan massaaži, eriti õlimassaaže väga ning ajurveeda on minu elus üsna tõsistel terviseprobleemidel abiks olnud. Kõige suuremaks abimeheks on olnud arusaamine, mis minu keha tegelikult toetab. Muutused on olnud lihtsad ja mõjusad.

Tule Sinagi ja kingi kas endale., kallimale või sõbrale üks mõnus tund, mis viib Sind vähemalt korraks jõuluhullusest eemale.

Sel aastal on veel ka tulemas mõned toredad koolitused:

Ajurveeda näomassaaži koolitus ja sissejuhatus ilumaailma 26. septembril ja 14. oktoobril



Mõnusaid õhtuid Sulle vürtsitee seltsis,


Armastusega,

Aet



  • Facebook Basic Square
bottom of page