top of page

Kuidas ajurveeda ja abhyanga õlimassaazi retriit eelmisel aastal sügavale südamesse puges...


Eelmisel aasta suvel toimus Nõva metsade vahel Eestis minu teada esimest korda ajurveeda ja abhyanga

õlimassaaži koolitusretriit. Abhyanga massaaži koolitusi oleme mina või teised ajurveeda õpetajad ennegi teinud, aga retriidi vormis, kus me kõik olime viis päeva koos, oli see esimene kord. Esimene, veidi arglik, kuid samas sügav ja avav kogemus nii mulle kui ka osalejatele. Nüüdseks olen ma endale ääretult tänulik, et ma selle suure ja põhjaliku töö ette võtsin, sest see andis meile kõigile tohutult palju. Iga kord kui ma mõne koolituse teen, siis tundub mulle, et kõige rohkem on õppida vaja mul endal. Olen vist igavene iseenda õpilane õpin oma õpilastega koos.

Väga raske on seda imelist kogemust vaid paari lausega edasi anda. Või pigem on raske kogemust sõnadesse panna nõnda, et see annaks edasi minu tunde. Tahaksin lihtsalt välja tuua mõned olulised punktid, mida see koosolemine meile kõigile andis, ehk see aitab ka Sinul otsustada, kas Sind see kogemus kõnetab.

MIS TEEB ABHYANGA ERILISEKS?

Abhyanga õlimassaaž on pärit Indiast, tõlkes tähendab sõna abhyangam hirmuvaba keha. See on iidse ajurveeda eluteaduse (ayurveda: ayu=elu, veda=teadus) panchakarma e. kehapuhastuse lahutamatu osa. Abhyanga massaaži tehakse suure koguse sooja taimse õliga, mis valitakse vastavalt tervislikule seisundile ja kehatüübist (vata, pitta, kapha) kõrvalekaldele. Abhyanga massaaži liigutused on erinevalt klassikalisest massaazist kiiremad, pehmemad, sujuvamad ja pikemad. Soe õli lon äärmiselt lõõgastav ja aitab organismist pehmemalt toksiine välja viia. Samal ajal moodustab kehale energeetilise kaitsekihi. Abhyanga avab organismis energiakanalid, mille tulemusel tasakaalustub närvisüsteem, paraneb üleliigse rasva ja vee organismist väljutamine, pehmeneb nahk, liigesed muutuvad liikuvamaks ja paindlikumaks. Meel vaigistub, keha kogeb vaikust, rõõmu ja armastuse tunnet.

MIKS ON HEA AJURVEEDA ABHYANGA MASSAAŽI ÕPPIDA RETRIIDI VORMIS?

  1. Kuna põhirõhk oli ikkagi massaažiõppel, siis kõik muu, mida on võimalik pakkuda juurde viiepäevase koosolemisega, on vägagi toetav ja süvendab massaažikogemust. Ajurveedalik toit, meditatsioonid ja rituaalid toetasid rohkem kui ma oodata oskasin.

  2. Abhyangat on tarvis ise kogeda, esimesel kahel päeval ei pruugi selle sügavus isegi kohale jõuda. Alles hiljem mõistad, kui palju ta Sinusse rahu, meelekindlust ja armastust toob. Sellest tekib tohutu tahtmine seda kõike ise jagada.

  3. Retriidil me tegime igal läbi ka ajurveeda hommikurituaalid. Mediteerisime ja liigutasime end. Nendest sai paljudele osalejatele harjumus jätkata enesemassaaži ja puhastusprotseduuridega hiljem ka kodus. Keha harjus lihtsa ja armastava kohtlemisega ja „nõudis” hiljem veel ja veel...

  4. Ajurveedalik toit täitis kõhtu ja õpetas mõistma kui tähtis osa on toidukordade kellaaegadel, mõistliku suurusega portsjonitel ning toidu lihtsusel. Toiduajad kujunesid igapäevasteks naudingulisteks rituaalideks. Peale seda oli kõigil hea olla ning kõht ei saanud liiga täis.

  5. Meil oli aega ka teoreetilisteks loenguteks ning retriidi lõpus oli tänu ajurveedalikele teadmistele palju lihtsam üksteist ja üksteise eripära mõista. Naersime üksteise veidruste üle.

  6. Kõige hinnalikumaks kingituseks aga oli see sügava rahu ja vaikuse seisund, mis retriidi lõpus kõiki meid täitis. Meie kokapoiss oli tõeliselt üllatunud, kui viimasel hommikul meile hommikuputru serveerides leidis kaksteist naist, kes lihtsalt olid, olid ja mitte midagi ei rääkinud ning nautisid vaikuse, rahu ja armastuse seisundit iseenda sees. Ta korra kuulatas ukse taga ja esmalt arvas, et meid ei olegi üldse seal, kuid hunnik jalanõusid reetis meid. See vaikuse ja armasruse jõu kogemine oli nii ülev ja võimas tunne. See püsis veel kehas ja hinges väga kaua ning osa sellest on uute kogemustega põimununa minus veel tänagi.

Mulle tundub, et paremi ni kui mina on osanud kogetut kirjeldada minu armsad õpilased ja kaasteelised. Tahan neid ka Sinuga jagada, kui soovid lugeda, siis ole hea:

KARINI JAGAMINE

Nagu eelnevalt olen juba öelnud, oli see Abhyanga õlimassaazi koolitusretriit minu jaoks midagi enamat kui lihtsalt massaaziõppimine.

Nõvale sõites ei osanud ma arvatagi et selline fantastiline ja sügav isiklik kogemus mind seal ees ootab.Teadsin et soovin seda massaazi õppida kui internetis ringi tuulates ükskord pilk peale jäi just sellisele massaazikoolitusele.Tunne oli õige ja kõik oli suurepärane.

Need päevad Nõval olid justkui reaalsusest eemal, teises maailmas , täis rahu, harmooniat ja armastust.Arvan et kolmandal , neljandal päeval tundsin sõnulseletamatut rahu enda hinges, nii kerge oli kuidagi olla, oli udusule tunne, lihtsalt hõljusin :)

Viimasel päeval ise seda massaazi saades oli küll imeline tunne , sooviksin veel seda kogeda :)

Ja see Ajurveedalik toit sobis ja maitses mulle ka väga hästi, kõht ei valuta siiani -aitähh!

Aet , sa oled super tore inimene.Mul on väga hea meel et sattusin olema õigel ajal õiges kohas!

See retriit oli minu jaoks rännak teise maailma ja see maailm meeldis mulle väga!

ÜLLE JAGAMINE

Suur tänu ilusate piltide eest! Elan siiani mõnusas retriidilummuses, keha on kerge ja meel on vaba. Isegi päevaplaani olen enam-vähem sama suutnud hoida-kella 6-st hommikurituaalid (v.a saun), päeval teen massaaži ja õhtul kell 10 magama:D

Toitumist pean kindlasti veel õppima, teen küll samu toite mis Nõval, järgin ajurveedalikke põhimõtteid, aga natuke üksluiseks kipub minema. Täpselt ei tea ka, mis millega kokku sobib.

See koos veedetud aeg andis mulle väga palju juurde, kindlasti tahan sinu koolitustel ja koosviibimistel veel osaleda. Avasid mulle täiesti uue maalima ajal, mil arvasin et tean juba niigi palju :D

Aitäh sulle selle eest, oled imeline!

TIINA JAGAMINE

Minu jaoks oli see väga eriline kogemus seal Nõval. Suurepärases seltskonnas, suurepärane toit ja imeline massaaž,nii kogedes, kui kinkides. Imeline tervenemine kehale ja hingele. Sain ka enda jaoks kinnituse, mida kaua otsinud olen, et massaaž on see vorm, läbi mille ma saan inimestega oma armastust jagada. Nii et tuleb lihtsalt nüüd leida armsad ruumid, kus seda teha ja tegutsema hakata:) Aitäh, aitäh, aitäh armas Aet!!!

Kohtumiseni

Armastuse ja ootusega,

Aet Sillaste

ajurveeda praktik ja meditatsiooniõpetaja

  • Facebook Basic Square
bottom of page