top of page

Rahustav käekotti mahtuv vahepala: Ajurveeda nõuannetega kalendermärkmik.


Kui mul aasta alguses ajurveeda nõuannetega

kalendermärkmiku idee tuli, siis esialgu mu suurim soov ja eesmärk oli, et paljud inimesed saaksid osa nendest lihtsatest ja väga kasulikest õpetustest, samas lihtsatest ja loomulikest õpetustest, mida ajurveeda iidsed tarkused pakuvad. Nüüdseks, olles teinud palju koolitusi, üks neist kestis mereäärses talus suisa viis päeva, mõistan, et tegelikult veel kõige olulisem märkmiku ülesanne on end kasvõi korrakski igapäevategevustest välja lülitada ja veidi puhata ja mõte viia mujale kui seda on töö või kiired kellaajalised tegevused ja kokkulepped. Igapäevaselt ehk ei ole paljudel inimestel võimalik minna mitu korda aastas välisreisile või mitmeks päevaks mõnele retriidile. Kahju muidugi, sest täielik väljalõlitamine on aegajalt hädavajalik. Kuid omast kogemusest võin öelda, enda elukorraldust mõttestatult planeerides ja iseenda tervisele olulisi asju esikohale pannes on tegelikult võimalik igalt poolt selga sadava infomüraga kenasti ja liigselt emotsioneerimata hakkama saada. Oma keha kuulama õppida ning kasulikku mittekasulikust eraldada. See on küll väike väljakutse mis nõuab ka püsivust, kuid lõpuks tasub see kuhjaga ära, sest aega tuleb juurde ja elukvaliteet tohutult paraneb. Lisaks, ajurveedalikud nõuanded on lihtsad, üldjuhul meeldivad või maitsvad ning kõigile jõukohased ja iseseisvalt tehtavad praktikad. Enamik soovitustest ei oelgi midagi uut vaid lihtsalt ära unustatud vana, mis tohutus ühiskonna arengus on hakanud aja- ja tootmismasinatele jalgu jääma.

Kui soovime säästa loodust ja loomi, siis peame õppima säästma kõigepealt iseennast. Ajurveedas öeldakse toredasti: „Kui Sa siit ilmast lahkud, siis pead sa oma maised jäänused andma emakesele Maale tagasi sama puhtana, kui Sa siia ilma sündisid.” Minu meelest paneb see lause väga korralikult mõtlema, et kuidas üldse elada ja mida siin ilmas teha? Loomulikult peame me arvestama ka ümbriteva looduse ja teiste inimestega ning kõige selle taustal iseendaks jääma. Iseendaks jäämine on aga ennekõike iseenda veidruste ja vigadega leppimine ja nende armastama õppimine. Armastama saab ennast õppida eelkõige ise iga päev midagi iseenda jaoks tehes. Ajurveeda on selline tervisesüsteem, kus mitte kunagi ei võeta korraga liiga palju uusi tervisepraktikaid oma ellu. Sa keskendud mõnda aega vaid ühele või kahele uuele tegevusega ja tunnetad kuidas Sinu keha selle omaks võtab. Kui keha on juba harjunud, siis võtad ette uue tegevuse. Sellepärast ongi 2019 kalendermärkmikus iga kahe nädala tagant uus nõuanne mida oma ellu võtta ja märkmiku enda nimeks „Aasta armastusega”. Armastusega- sest Sa teed kõike nõnda ja selleks et Su kehal hea oleks.

Kellele see kalender siis märkmik sobilik on? Kuna kalendermärkmikus on korraga ees terve nädal, siis võimaldab see ka neil kes oma tööks aegu planeerivad seda kenasti kasutada! See sobib:

Iluvaldkonna töötajatele, kellel on hea aegu broneerida.

Massööridele ja tervisetöötajatele, kes vajavad rohkem kui kõik teised oma tervise eest hoolt kandmist.

Emadele, kellel väikesed lapsed ja kes iseennast töödehunniku alla ära kipuvad kaotama.

Raamatupidajate, et nad võtaksid veidi puhkust numbritest

Neile, kes töötavad inimestega, et oma tähelepanu rohkem iseendal hoida.

Direktoritele ja juhatajatele, et ennast mitte üle koormata.

Minule, et olla tasakaalus ja püsida kaua noorena.

Sinule, et tunda rõõmu nii puhkusest kui ka tööl käimiseks.

Meile kõigile, et maailmas valitseks rahu, armastus ja tasakaal.

Milleks pabermärkmik kui elu on palju mugavam nutiseadmes? Tõepoolest,ühest küljest on elu muutunud mugavaks, kuid laiemalt vaadates tuleb mugavuse eest teinekord rahakoti kergendamise ja oma tervise arvelt üsna kõrget lõivu maksta. Mis esmapilgul tundub mugav võib hiljem hoopiski vastupidiseks kujundada. Kasvõi näiteks kõigile kättesaadavad nutiseadmed ja sotsiaalmeedia. Jah, seal on hea infot levitada, kiiresti kõigiga suhelda, huvitavaid artikleid lugeda, juuksuri aega kirja panna või koolitusele end registreerida. Ükskõik mis kell, kasvõi südaööl. Vahel imestan, et kuidas küll vanasti oma hambaarstiajad broneeritud saadi? Ilma interneti ja nutitelefonita? Kuidas siis aega oli et ise kohale minna või helstada kui praegu on selleks paljudel aega vaid hilisõhtularvuti taga.

Kõik on ju hästi, eks, loome ühest küljest kliendile, tuttavale mugavuse ja anname talle iga kell võimaluse koheselt endaga kontaki saada. Kuid tegelikkuses anname sellega sõrme ja märkamatult loovutame oma isikliku aja. Facebookis käies näeb igaüks kas oled hetkel saidil sees või mitte. Ettevõtjana võib see esialgu tore olla kui inimesed Sind igatl pool leiavad, kuid pikemas perspektiivis muutub see tüütuks kui pühapäeval Facebookis sõbrannaga jutustades või perega puhates potsatab samal ajal ka messengeri kiri kelleltki kes küsib „Tere, kas minu ülekanne jõudis Teieni?” Ma tõesti peast ei tea ja ei tea ka mille ülekandest inimene räägib, mõnikord ei saa ka nimest aru kes küsib ja ma tõenäoliselt pühapäeval ei tahagi seda teada. Ja esmaspäevaks ma seda küsimust ei pruugi isegi mitte mäletada, sest vahepeal on minu käest veel palju inimesi midagi teada tahtnud. Kokkuvõttes meil on meilid, meil on facebook, meil on telefonikõned, meil on Instagram ja võibolla veel mingi kanal, kust pidevalt nutiseadme kaudu infot tuleb. Iga kord kui lähed telefoni kas kella vaatama, kalendrisse märkmeid tegema või mõnda vajalikku infot hankima, siis kõik need sõnumid Sind korraga ka ründavad. Vägisi läheb ju sõrm Facebooki või messengeri ikoonile, see lausa tõmbab. Vähemalt minu kogemus on selline, Kalendermärkmikku kasutades seda aga ei juhtu ja boonusena saad sa veel sukelduda toredatesse nõuannetesse, mis aitavad Sul rohkem iseendaks jääda ja oma aega ise valida.

Loomulikult, me kõik kasutame sotsiaalmeediat ja nutiseadmeid, tänapäeval teisiti ei saa. Seda artiklitki jagan Teiega läbi sotsiaalmeedia. Kuid oluline on sinna maailma end mitte päris ära kaotada ning oma valikuid tehes kasutada neid suurepäraseid võimalusi sihipäraselt. Nõnda, et see Sind toeatab. Mina hakkan juba sellest aru saama, et rannas päikest võttes või matkal olles on minu aeg ja siis ei ole mul vaja vastuvõttudeks aegu broneerida või tömeilidele vastata. .On nõnda oluline, et aegajalt oleks Sul ka aega lihtsalt olemiseks või raamatu lugemiseks. See toetab väga Sinu keha, kui kõige targemat „nutiseadet”. Üks väike restart kulub alati marjaks ära!

Soovin Sulle julgust olla iseendale kõige tähtsam ja parim sõber ja et Sa teeksid iseenda jaoks kõige targemaid valikuid

  • Facebook Basic Square
bottom of page