top of page

GHEE- purgitäis kulda ja armastust!


Ajurveedas on ghee üks kõige olulisemaid toiduaineid. Peale selle, et ghee on ülimalt maitsev, on ta ka seedimist ning toitainete imendumist soodustav. Ghee on on hea ajutegevusele, mälule, samuti muudab ghee keha liikuvamaks, painuvamaks ning tugevdab sidekude.

Ghee toidab kõikide kudede ainevahetuse lõpp-produkti ojas´t, mida võib ka nimetada eluenergiaks.

Gheed võid Sa osta küll poest, kuid seda on ka ise teha imelihtne. See on mõnus rituaal iseendaga.

  1. Võta puhas paksu põhjaga pott ja aseta sinna toasoe või. Parim, kui see on mahevõi.

  2. Aseta pott tulele, lase võil sulada ja oota, kuni see läheb keema. Gaasipliidil võid kasutada selles etapis suuremat kuumust, elektripliidil aga ole liigse kuumaga ettevaatlik, sest nii võib sulanud või kähku kõrbema minna.

  3. Keeda võid madalal kuumusel ja märka, et peale hakkab tekkima vaht, eemalda vahukulbiga vaht

  4. Varsti märkad, et sellist paksu vahtu enam ei teki vaid pigem hõre/mulliline vaht. Koori ka veidi seda, kuid kui sul on hea paksu põhjaga pott, siis võib see ka põhja keeda

  5. Keeda kuni ghee on täiesti selge ja poti põhi ilusti näha, ning mullitamine on praktiliselt lõppenud (lõppenud on ka väga peente mullide tulek) ning ghee on selge, kuldkollane ja paistab selgelt läbi.

  6. Kui ghee on valmis lase tal veidi jahtuda ja kurna see läbi marli ja metallsõela ning siis kalla purki.

  7. Säilita gheed suletuna toatemperatuuril. Nii säilivad tema omadused kõige paremini.

  8. Võta gheed alati puhta lusikaga.

IMELISI MAITSEELAMUSI!

NB! Kui Sa oled ülekaaluline või Su kolesteroolitase on kõrge, siis ära palun ghee tarbimisega ülepinguta, tarbi gheed 1 või kõige rohkem 2 tl päevas.

Kuidas kasutada?

Gheed saad kasutada rasvainena praktiliselt iga toidu valmistamisel- putrudele, praadimisel, küpsetamisel. Mina hautan näiteks ghees alati ka tatra ja riisi enne keetmist. Ole loominguline! Gheed on hea kasutada ka salvina kuiva naha ja põletuste puhul.

Naudi, kuidas Sa gheed kasutades iseendale armastust ja rõõmu pakud!

Nii ghee retsepti kui ka palju teisi toredaid ja lihtsaid soovitusi leiad Ajurveeda nõuannetega kalendermärkmikust "Aasta armastusega" , mida saad tellida SIIT


  • Facebook Basic Square
bottom of page